1. center ohranjanja narave v Sloveniji je odprl svoja vrata

1. center ohranjanja narave v Sloveniji je odprl svoja vrata

V sredo, 7. julija 2021, ob 19. uri, je na robu Krajinskega parka Radensko polje, v Mali Račni, na otoku tik ob izviru kraškega vodotoka Šica, svoja vrata odprl prvi center ohranjanja narave v Sloveniji.

Slovesnega in pravljično obarvanega dogodka so se udeležili župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar s soprogo mag. Sašo Hočevar, župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, župan Občine Škofljica Ivan Jordan, občinski svetniki, predsedniki krajevnih skupnosti, direktorji javnih zavodov, domačini in drugi gostje. Ob odprtju prvega centra ohranjanja narave v Sloveniji je bil z nami tudi minister, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Zvonko Černač.

Žabja hiša je odprla svoja vrata in vas prisrčno vabi k ogledu notranjosti.

Žabja hiša je eden izmed številnih projektov na evropskem zemljevidu, ki približujejo naravo vsem nam. Žabja hiša je predstavitveni center in hkrati južna vstopna točka za vstop na Radensko polje. Župan, dr. Peter Verlič je dejal, da bodo obiskovalci ob njenem ogledu zagotovo presenečeni, kaj vse Radensko polje je, kaj vse lepega imamo na tem prelepem koščku občine Grosuplje, na tej naši vrednoti, ki jo upravljamo skupaj z državo.

Minister, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Zvonko Černač je pred slovesnim prerezom traku dejal: »Ta pridobitev je pomembna iz več razlogov. Pomembna je zaradi tega, ker gre za projekt, ki je povezovalen. Gre za Interreg projekt, ki povezuje dve sosednji državi, povezuje Slovenijo in Hrvaško, prav tako pa tudi občine v naši državi, ljudi širom po Sloveniji,«. V okviru projekta Vezi narave je nastal tudi Bobrov center v občini Rogaška Slatina (vir: Občina Grosuplje).

Slavnostni prerez traku.

Od kod takšno ime, Žabja hiša?

Radensko polje je dom različnim rastlinskim in živalskim vrstam, med katerimi so dobro zastopane tudi dvoživke. Vsako leto že tradicionalno poteka akcija “Pomagajmo žabicam čez cesto”, v kateri radi sodelujejo prav vsi: od najmlajših otrok pa vse do babic in dedkov. V letošnji akciji prenosa žabic so strokovni delavci in prostovoljci preko zelo prometnega cestnega odseka prenesli kar 18.000 dvoživk. Ideja o izbiri imena za južno vstopno točko na Radensko polje, se je utrnila ravno med priljubljeno akcijo prenosa žabic.

Žabja hiša bo torej, med drugim služila tudi kot južna vstopna točka na Radensko polje, hkrati bo tu nastanjeno vodstvo upravljanja Krajinskega parka Radensko polje. V info centru pred mostičkom čez Šico boste lahko pridobili vse potrebne informacije in brošure ne le s področja Radenskega polja, temveč tudi o preostalih znamenitostih občine Grosuplje. V naravi pustite le svoj odtis na urejenih poteh, opazujte dišeče cvetlice, a jih pustite rasti. Spominek pa si lahko kupite v turističnem info centru, kjer boste našli tudi unikatne izdelke naših lokalnih ustvarjalcev.

Dogodek je povezovala Tea Rozman, prijetno so ga popestrili pevka Urška Strnad in pianistka Neža Pajek Arambašić ter vokalno-inštrumentalna skupina Mlada zarja. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

Odpiralni čas Žabje hiše

V poletnem času, v juliju in avgustu, je ogled Žabje hiše možen ob vikendih med 10:00 in 18:00 uro.

Lepo vabljeni, Ekipa Turizma Grosuplje

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.