Dogodek: Velikonočni ponedeljek na Taboru Cerovo

Apr 13, 2022

Arhiv novic

OGLEJTE SI TUDI

PEŠPOTI

KOLESARSKE POTI

POHODI IN KOLESARSKI MARATON

Vabimo vas na velikonočne igre s pirhi, ki jih prirejamo na Taboru nad Cerovim.

  • Kdaj? velikonočno ponedeljek, 18. 4. 2022 ob 15:00 uri.
  • Vstop prost.

Nekoč so se na Velikonočno nedeljo in ponedeljek po vaseh in pred cerkvami ljudje zbirali za ljudske igre s pirhi. Najpogostejše igre so bile »turčenje«, »valinčanje«, in »sekanje pirhov«. Iger, ki so potekale predvsem dopoldan na velikonočni ponedeljek, so se udeleževali predvsem moški, veljala pa so stroga pravila. Igre s pirhi so vpisane tudi v register nesnovne dediščine.

TURČENJE je podobno balinanju. Cilj igre je, da se pirhi zadevajo in trkajo; komur se pirh ubije, ga izgubi.

TOLČENJE – tolkači si izberejo pirh s čim bolj trdo lupino, saj je seveda pomembno, da čim kasneje poči. Tak pirh prepoznamo po tem, da ima čist glas, ko potolčemo z njim po prednjih zobeh (previdnost ni odveč :)) Če je glas hrupen, je lupina mehka in takšnega si tolkači ne želijo za igro.

VALIČANJE (trkljanje) – dr. Niko Kuret v svoji knjigi Praznično leto Slovencev (Družina, 1989) opisuje igro valičanje takole: na gladki trati vštric položijo dve štrenarici (gladki letvi za predeno), tako da sta na enem koncu za dobro ped podloženi. Po letvicah igralci spuščajo pirhe, ki se skotalijo na različno razdaljo po trati. Kjer jajce obstane, tam mora tisti, ki ga je skotalil, položiti »stavo«, jajce pa odstrani. Za »stavo« položi kakšno jabolko, lect (okrasna sladica, podobna medenjaku), bob ali kaj podobnega. Če se pirh naslednjega igralca dotakne stave, je stava njegova, če ne, mora sam položiti stavo. Podobno igro so poznali v ljubljanski okolici, rekli pa so ji trkljanje.«

SEKANJE PIRHOV – veljajo različna pravila, ki so stvar dogovora udeležencev te igre. Pirhe se lahko seka “za prijeti”, “za skriti” ali “za skozi”. Pri prvem se novec vsaj toliko zasadi v pirh, da prebije lupino in v njem obtiči, a ostane viden. Pri drugem, se novec “skrije” pod lupino, da ga ni videti. V tretjem primeru, pa novec popolnoma predre in zleti skozenj pisanico ali vsaj na drugi strani pogleda iz lupine.

Obstaja več različic omenjenih iger s pirhi, ki se razlikujejo glede na regije.

Tolčenje pirhov (Ilustracija: Maksim Gaspari; vir: portal-os.si).

Da stari običaji ne zamrejo, prirejamo igre s pirhi za otroke in bolj ali manj odrasle. Otroci se bodo znotraj taborskega obzidja podali na lov za skritimi pirhi. Zanimivo bo tudi zbijanje pirhov v velikim visečim nihalom. V obrambnem stolpu si bodo otroci sami izdelali zaslužene medalje.

Sekanje pirhov (Ilustracija: Maksim Gaspari; vir: portal-os.si)

Malo starejši bodo lahko svoj tekmovalni duh in spretnost uporabili pri starih igrah s pirhi na prizorišču pod taborskim obzidjem.

Udeleženci lahko s seboj prinesejo tudi kakšen pirh.

Organizator dogodka je Turistično društvo Tabor Št. Jurij. Povezava do dogodka:  https://www.facebook.com/events/280992317536798?ref=newsfeed

vir: povzeto po https://portal-os.si/turcanje-valincanje-in-sekanje-pirhov/.

DELI OBJAVO:

Arhiv novic

OGLEJTE SI TUDI

PEŠPOTI

KOLESARSKE POTI

POHODI IN KOLESARSKI MARATON