Nova tematska pot: Pot zelene rege v Vodomčevem gaju

Nova tematska pot: Pot zelene rege v Vodomčevem gaju

V Vodomčevem gaju je zaživela nova krožna tematska pot z bogatimi naravoslovnimi vsebinami: Pot zelene rege. Umeščena je znotraj Vodomčevega gaja , ki varuje in ohranja različna življenjska okolja, tudi dom zelene rege.

Pot v dolžini 900 m tako poveže različne tipe mokrišč, travnike, mejice, gozdni rob, gnezditvene otoke, nekdanji rečni rokav in kulturne površine na delu kraškega Grosupeljskega polja. Ob njej boste raziskali posebnosti starih sadovnjakov, zakaj mlake bistveno vplivajo na preživetje dvoživk, ki so eden izmed regulatorjev mrčesa, se spoznali z divjimi opraševalci in drugimi zanimivimi vsebinami.

V žabji vasi boste spoznavali razvojni krog dvoživk pa tudi drugih živih bitij, katerih del življenja je vezan na vodo, obiskali prebivalce žabje vasi, se udeležili edinstvenega obročkanja ptic, otroci pa se bodo pozabavali z lesenimi skulpturami živali iz mokrišča.

Morda boste med obiskom za hip uzrli prav zeleno rego, ki se v lahnem vetriču ziblje na trstiki, velikega pupka, kako iz mlake priplava po zrak, ali pa zeleno žabo, ki na brežini lovi tople sončne žarke. Z opazovalnic za ptice, ki s svojo podobo dajejo pečat Vodomčevem gaju pa morda uzrete tudi kot puščico hitrega vodomca z ribico v kljunu.  

Sprehod po tematski poti bo navdušil tako posameznike kot skupine, družine, ljubitelje narave, pohodnike, fotografe in strokovnjake z naravoslovnih področij. Še posebno je primerna za obisk predšolskih in šolskih skupin s pedagoškim programom. Dostopna je tudi za gibalno ovirane obiskovalce.

Simbol poti je majhna, a naša najglasnejša dvoživka, zelena rega (Hyla arborea). Meri le 4 do 5 cm, ima gladko kožo in dokaj prikupen videz. Barvo kože spreminja glede na barvo okolja – vse od jesenske sive, prek vijolične, do spomladne temno ali svetlo zelene. S pomočjo oprijemalnih blazinic spretno pleza po vejah, listih ali trstičju, precej spretna pa je tudi na gladkih površinah, kot je steklo.

Snovalci tematske poti v Turističnem društvu Cer Cerovo predano ustvarjajo čedalje bolj prepoznavno turistično točko Vodomčevega gaja, ki je hkrati tudi učilnica v naravi.  Navezuje se na učno pot Po sledeh vodomca, ki poleg te lokacije povezuje med seboj tudi edinstveno naravno in kulturno dediščino širšega območja Taborskega hriba s Taborom nad Cerovim in Županovo jamo. Prav ob Vodomčevem gaju pelje tudi evropska pešpot E6, ki poteka med Baltskim in Sredozemskim morjem.

Strokovnjaki ocenjujejo, da smo prav v zadnjih 300 letih zaradi človeških posegov v naravo izgubili 90 % površin mokrišč, ki so ena najbolj biotsko pestrih okolij na Zemlji. Želja po obnovljeni biotski pestrosti in pravilni interpretaciji sta poleg ljubezni do narave največje poslanstvo, ki so pomagali ustvariti tako Vodomčev gaj kot tematsko Pot zelene rege, ki skupaj z naravoslovno učno potjo Po sledeh vodomca sestavljajo prostorsko in vsebinsko celoto.

Obisk poti zelene rege nikakor ne bo samo vsakdanji sprehod temveč doživetje čudovite narave Vodomčevega gaja, vonja medovitih rastlin, ob jutrih skoraj oglušujočega ptičjega petja in dnevnega brnenja kačjih pastirjev ter čebel. No, pa tudi kakšen komar zaide mednje in preizkusi naše lovilne sposobnosti.

Pot zelene rege z Vodomčevim gajem lahko obiščete vsako soboto, nedeljo in praznik ob 10. uri, skupine obiskovalcev pa kadarkoli po dogovoru. Možen je tudi individualni obisk in tematska doživetja, kot je obročkanje ptic. Obisk je možen le z vodnikom.

Več o Vodomčevem gaju pa na povezavi.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.