Okusi morja&sonca v Grosuplju

Okusi morja&sonca v Grosuplju

V soboto, 11. maja, se je na Mestni tržnici Grosuplje odvil kulinarični dogodek Okusi morja&sonca v so-organizaciji Občine Kali (Ugljan), občine Grosuplje in Turizma Grosuplje. Tržnico so preplavili ribiči in kuharji iz mesta Kali, ki so za obiskovalce pripravili prav posebno doživetje.

40-letno prijateljstvo družine Podržaj iz Grosuplja, s prijatelji iz mesta Kali, je sadove obrodilo v nepozabnem dogodku, ki so ga organizatorji poimenovali kar prijateljstvo občin Grosuplje in Kali. Dogodek se je v mislih kalil že kar nekaj časa. Vmes je nastala tudi kuharska knjiga »Iz morja v lonec«, ki je po njihovih besedah poklon Jadranskemu morju, njegovim darovom in ljudem, ki so tu živeli in še živijo. Avtorja, ribič Livio Perin iz Kalija na Ugljanu in Gregor Podržaj iz Grosuplja, ljubiteljski kuhar, sta skalila posebno prijateljstvo. Duet dveh veščih kuhalnic je zakuhal pravo morsko rapsodijo okusov v knjigi, minulo soboto pa tudi na dogodku v Grosupljem. Kaljski ribiči so specializirani za ulov male modre ribe (sardele, inčuni) in tune, zato je bil jedilnik osnovan na svežem ulovu omenjenih rib. Poleg kaljskih kuharjev nas je na dogodku razveselil tudi vrhunski kuhar, chef Matjaž Cotič, ki je pripravil domače testenine z brancinom, kozicami in oljkami. Otok Ugljan je ime dobil po oljkah (nekoč »Uljan«) zato je bila oljka tudi pomembna sestavina tako vrhunske Cotičeve jedi kakor tudi ostale ponudbe.

Na dogodku so bile postrežene odlične jedi iz filiranih sardel, slastnih tuna stake-ov, hladnih krožnikov s tuno in hobotnico ter ostale dobrote. Poleg je potekala tudi demonstracija in peka fritul po znanem otoškem receptu, demonstracija kuhanja kaljskega brodeta in demontracija krpanja ribiških mrež ter soljenja rib.

Ob pestrem kulinaričnem dogajanju pa niso pozabili niti na pristne zvoke Dalmacije. Nastopila je folklorna skupina Kualjske posestrine, ki deluje že od leta 1988 in je ena prvih takšnih skupin na območju Zadra. Njihov cilj je bil iztrgati iz pozabe izvirno kaljsko kolo ˝hoj hoj˝ in izvirne kaljske pesmi ter jih približati mladi generaciji s ciljem varovanja in ohranjanja kulturne dediščine.  Nosile so otoško nošo, ki je sestavljena iz bele platnene srajce s telovnikom, nagubanega krila (fustun), okoli pasu značilna kanica ter obvezne rdeče nogavice in posebni čevljvi (firal).

Obiskovalce sta navdušila tudi brata Mladen in Rade Kolega, ki prihajata iz izjemno muzikalične družine. Skoraj vsi družinski člani imajo namreč glasbene izkušnje.  Niso profesionalci, ampak pristni bodolski slavčki, ki vsak poseben trenutek še polepšajo.

Vrhunec dneva pa je bila zagotovo bila tudi klapa Basket. Klapo sestavlja 8 članov, ki s svojim značilnim dalmatinskim melosom prepeva klapske pesmi, druži pa jih tudi ljubezen do košarke. Poleg prepevanja tradicionalnih klapskih pesmi ustvarjajo tudi svojo, avtorsko glasbo. Klapa je krožila med obiskovalci in na avtentičen način ustvarila pravo dalmatinsko vzdušje.

Na stojnicah so si obiskovalci skozi cel dan lahko ogledali in kupili tudi njihove lokalne izdelke, na svoj račun pa so prišli tudi najmlajši obiskovalci z zanimivimi, morsko obarvanimi igrami.

Sklenemo lahko, da je bil to zagotovo enkraten dogodek, ki je v posebnem prijateljstvu povezal mesti Grosuplje in Kali, kar sta v svojih govorih povedala tako grosupeljski župan, dr. Peter Verlič, kakor tudi župan mesta Kali, Bruno Mišlov.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.