Pešpot

Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca

Po sledeh vodomca nudi nova doživetja in odkriva skrite poti za ohranitev narave in njenih prebivalcev.

Pot vodi ljubitelje narave in pohodništva od vasi Cerovo, proti Logu pod Cerovim, skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Tam je po Pripovedki o Podlomarjih dežela Podlomarjev. Od tu naprej se pot dviguje po kraškem gozdnem terenu do Županove jame. Nadaljuje se v smeri enega redkih, ohranjenih protiturških taborov, Tabora Cerovo. Od tam se spusti nazaj proti vasi Cerovo.

(Klikni na sliko za povečavo)

Q

5,2 km

ni podatka

višinska razlika

mešanica

pot

lahka

težavnost

ni podatka

višinska razlika

zelo zahtevna

težavnost

mešanica

pot

Potek poti

Celotna trasa krožne učne poti je dolga 5,2 km, lahko pa prehodite tudi krajši krog, tako da se v Podlomu odpravite po poti, ki pelje na Cerovo. Pot je opremljena z usmerjevalnimi tablami, ter tremi informacijskimi tablami, na katerih je predstavljena panoramska karta območja. Prva informacijska tabla je postavljena v vaškem jedru na Cerovem.

Ob poti se obiskovalec lahko ustavi ob 22-tih tablah s poučno vsebino. Ena od posebnosti učne poti sta tabli, ki poleg slik in kratkih opisov tukaj živečih ptic, omogočata poslušanje oglašanja posamezne ptice. Na območju učne poti so v sodelovanju z ornitologi postavljene gnezdilnic za plavčka, plezalčka, veliko in čopasto sinico ter druge gozdne ptice. Posebne, velike gnezdilnice so postavljene tudi za sovo kozačo, pegasto in lesno sovo.

Zunanja povezava:
Cer.si

OGLEJ SI OSTALE
PEŠPOTI

Uživajte v zeleni naravi