Počitniške aktivnosti v Grosuplju

Počitniške aktivnosti v Grosuplju

Med letošnjimi prvomajskimi počitnicami je v Grosuplju in okolici na voljo kar nekaj aktivnosti, ki se jih lahko udeležite. Za vas smo pripravili seznam, ki vam bo v pomoč pri preživljanju počitniških dni.

#VISITGROSUPLJE

Žabja hiša, prvi center ohranjanja narave v Sloveniji, bo za obiskovalce odprta oba počitniška vikenda ter tudi 1. in 2. maja. Z majem Žabja hiša prehaja na poletni delovni čas in bo za obiskovalce odprta med 10. in 18. uro. Vzemite si čas in si oglejte osupljivo razstavo, ki vam jo Žabja hiša ponuja. Več informacij na voljo TUKAJ, vabimo pa vas, da si ogledate tudi VIDEO.

Na ogled vas vabi tudi Županova jama, ki bo imela med počitnicami dva ogleda dnevno – ob 11. in 15. uri – velja za vikend, za oglede med tednom ter tudi za oba praznična dneva. Nakup vstopnic in več informacij je na voljo TUKAJ. Raziščite skrivnostni svet podzemlja ene najlepših kraških jam.

Vodna kapljica, Županova jama

S počitniškim vikendom tudi Vodomčev gaj odpira svoja vrata. Med 27.4. in 3.5. vas vsak dan ob 11.uri vabijo na vodene oglede. V nedeljo, 28.4. od 9. do 11.ure si lahko ogledate tudi obročkanje ptic. Zaželene so najave preko elektronske pošte info@vodomcevgaj.si ali s klicem na 051 203 253. V primeru slabega vremena bodo dogodki odpovedani. Od maja do oktobra si lahko Vodomčev gaj ogledate vsako soboto, nedeljo in tudi med prazniki ob 10.uri. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.

Kolesarsko društvo Grosuplje v soboto, 4. maja 2024, organizira kolesarsko vožnjo na čas imenovano KRONOMETER ZA MEMORIAL FRANCA ŠKERLJA GROSUPLJE 2024. Start bo ob 10. uri na Prešernovi cesti 82, pri lokalu OVI 46 v Grosuplju, in ciljem na parkirišču pred podružnično osnovno šolo na Polici. Startnina znaša 25 evrov v pred prijavi preko portala http://prijavim.se do vključno 30. 4. 2024 in 35 evrov na dan tekme na startnem prostoru med 8. in 9. uro.

V soboto, 27. aprila ter tudi 2. maja, vas Zdravstveno vzgojni center Grosuplje vabi na POHOD na Koščakov hrib, s pričetkom ob 10. uri. Start je na makedamski poti ob parkirišču ZD Grosuplje. V primeru slabega vremena pohod odpade. Ali pohod odpade lahko preverite na telefonski številki 031 345 653.

Kulturno društvo Škocjan vabi na Ustvarjalno delavnico decoupage tehnike z gospo Rolando Meden, ki bo v soboto, 27. aprila 2024, ob 10. uri, v Društvenem domu Škocjan (Škocjan 20, 1311 Turjak). Na njej boste s tehniko decoupage umetnega staranja okrasili pladnje, ki jih boste po delavnici odnesli domov. Na delavnici je 10 prostih mest. Prijave zbirajo po elektronski pošti kulturnodrustvo.skocjan@gmail.com. Prostovoljni prispevek na udeleženca/ko znaša 5 evrov.

Društvo Šola zdravja vas  v torek, 30. aprila, vabi na brezplačno vadbo Dihamo z naravo, ob 17.30. uri v gozdu pred vojašnico v Grosupljem.  Več informacij se nahaja na spletni strani TUKAJ.

PGD Čušperk vas v torek, 30. aprila, od 20. ure dalje, vabi na Kresovanje v Čušperku. Na kresovanju bo igral tudi ansambel Pogum.

POHODI IN KOLESARSKE POTI

Če dneve radi preživljate aktivno se lahko tudi sami odpravite na kakšen zanimiv pohod ali izlet s kolesom. Za vas smo pripravili nekaj izhodišč.

𝐏𝐨 𝐬𝐥𝐞𝐝𝐞𝐡 𝐯𝐨𝐝𝐨𝐦𝐜𝐚 je 5-kilometrska naravoslovna učna pot, ki sedaj v cvetu pomladi pohodnike kar vabi k raziskovanju. Pot vodi ljubitelje narave in pohodništva od vasi Cerovo, proti Vodomčevemu gaju, skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Tam je po Pripovedki o Podlomarjih 𝐝𝐞𝐳̌𝐞𝐥𝐚 𝐏𝐨𝐝𝐥𝐨𝐦𝐚𝐫𝐣𝐞𝐯.  Od tu naprej se pot dviguje po kraškem gozdnem terenu do Županove jame. Nadaljuje se v smeri enega redkih, ohranjenih protiturških taborov, Tabora Cerovo. Od tam se spusti nazaj proti vasi Cerovo. Več informacij je na voljo TUKAJ.


Na Prešernovi poti iz Grosuplja na Kopanj spoznavamo kraje, kjer je v svoji mladosti bival France Prešeren. V Grosuplju začnemo pot na postajališču železniške oziroma avtobusne postaje. Podamo se proti Turjaku. Vendar ne gremo po nadvozu čez železnico, temveč nadaljujemo po cesti okoli Grosuplja do križišča za Dobrepolje po Cesti na Krko, prečkamo železniško progo in zavijemo desno proti pokopališču, kjer gremo po spodnji strani pokopališča na polje in po makadamu nadaljujemo pot prek polja do vznožja Spodnje Slivnice. To je Evropska pešpot E-6 in z nje se nam na polju odpre pogled na okoliške vasi vse do Polževega. Ponovno prečkamo železniško progo in se strmo povzpnemo v Spodnjo Slivnico, pri cerkvi zavijemo levo ponovno v hrib (ne po markirani poti Grosupeljske pešpoti proti Zavrhu ) in nadaljujemo skozi vas. Več informacij je na voljo TUKAJ.

Grosupeljska planinska pot vabi vse pohodnike različnih starosti in sposobnosti ter v vseh letnih časih, da skozi gibanje v naravi spoznate naše najpomembnejše znamenitosti občine Grosuplje.

Grosupeljska planinska pot vabi vse pohodnike različnih starosti in sposobnosti ter v vseh letnih časih, da skozi gibanje v naravi spoznate naše najpomembnejše znamenitosti občine Grosuplje. Skupna dolžina poti je približno 80 km, a razdelite si jo lahko na dele in jo prilagodite svojim zmožnostim in času. Pot poseže tudi preko občinskih meja na območje občin Ivančna gorica, Ljubljane, Škofljice in Velikih Lašč in tako pridobi na dolžini. Preko Grosupeljske kotline se boste povzpeli na najvišje vrhove, ki jo obkrožajo in uživali v razgledih vse od Snežnika preko Gorjancev, Zasavskih hribov, Kamniških planin in Karavank vse do Julijcev. Pot je od leta 2015 markirana kot dvonamenska in tako odprta tudi za gorske kolesarje.

Povezava do GPX datoteke  (ni se potrebno prijavljati v Dropbox, lahko zaprete okno za prijavo ter vseeno prenesete datoteko). Povezava na Planinsko društvo Grosuplje. Več informacij je na voljo TUKAJ.

Za vse, ki se navdušujete nad kolesarjenjem pa imamo v Grosuplju in okolici na voljo kar nekaj kolesarskih poti.

Grosupeljski kolesarski krog poteka ob meji občine Grosuplje. Krog je speljan po razgibanem terenu in primeren za bolj pripravljene kolesarje. Lahko pa se ga lotite po posameznih etapah, ki jih lahko po želji in glede na pripravljenost poljubno združujete. Za prijetno kolesarjenje priporočamo treking ali gorsko kolo. Vožnja po opisanih kolesarskih poteh je na lastno odgovornost. Za večino rekreativnih kolesarjev je celoten krog predolg za en dan, zato je razdeljen na 8 etap. Dolge so od 24 do 35 kilometrov in jih je mogoče prepeljati v 2 do 3 urah. Oglejte si podrobne informacije in posamezne etape TUKAJ.

Grosupeljska družinska kolesarska pot je namenjena krajšim kolesarskim turam, morda lažji rekreaciji, zato smo jo tudi poimenovali »družinska«. Več informacij in potek poti je na voljo TUKAJ.

Po sledeh starodavnih Ilirov je  zahtevna kolesarska pot s prelepim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe, ki nas vodi vzdolž prelepega Radenskega polja in po višje ležečih krajih. Pot večinoma poteka po glavni cesti, ki pa ni obremenjena s prometom in je zato priljubljena med kolesarji. Lahka ravninska pot se izmenjuje z zahtevnejšim vzponom in prijetnim spustom in ni nikoli dolgočasna. Največ kolesarjev jo obišče v poletnem času, saj velik del poti teče po gozdu in skozi višji ležeče kraje, kjer so temperature bistveno nižje kot v dolini. Več informacij in potek poti je na voljo TUKAJ.

Pozdrav netopirjem v Županovi jami je zahtevna, a lepa kolesarska pot, namenjena kolesarjem, ki imajo za seboj že nekaj prevoženih kilometrov, predvsem zaradi vzpona iz Št. Jurija v Velike Lipljene in iz Kobiljeka v Cerovo. Nekoliko zahtevnejša in lepa kolesarska pot vam bo nudila nekaj nadvse osupljivih razgledov v naravi ter razgiban teren. Že vas Bičje bo navdušila z razgibano okolico, ki nudi pogled na travnike, gozdove in osamelec Gorica (382m), v bližini vasi pa so tudi prazgodovinske gomile, rimski grobovi in ostanki rimske ceste. V nadaljevanju vas bo pot vodila tudi mimo Tabora nad Cerovim, ki je eden redkih protiturških taborov na Slovenskem, ki se je ohranil do današnjih dni. Zgrajen je bil konec 15. stoletja, na razgledni vzpetini, od koder pogled seže proti Grosuplju in Kamniško-Savinjskim Alpam v ozadju. Kratek spust vas pripelje do Županove jame, lepotice dolenjskega kraškega sveta, ki vas s svojim kapniških okrasjem ne bo pustila ravnodušnih. 

Kolesarska pot je namenjena kolesarjem, ki imajo za seboj že nekaj prevoženih kilometrov. Nekaj dodatne vztrajnosti bo potrebne na vzponih iz Št. Jurija v Velike Lipljene oz. v obratni smeri iz Kobiljeka na Cerovo. Smer poti lahko izberete glede na večji vzpon. Za manj vzdržljive predlagamo obratno smer, tako da se vzpon izvede po 12-odstotnem klancu in po gozdni cesti (Ponova vas–Velike Lipljene), medtem ko spust poteka po 15-odstotnem klancu in izredno prometni cesti (Velike Lipljene–Št. Jurij). Več informacij in potek poti je na voljo TUKAJ.

Po poti, ki nas popelje okoli Radenskega polja, se lahko spustimo v objem cvetlic in metuljev. Slikovita krajinska podoba Radenskega polja nam zgoščeno prikazuje najraznovrstnejše kraške pojave.

Čarobnost območja in pestrost rastlinskega ter živalskega sveta lahko odkrivamo skozi vse letne čase. Kolesarska pot je sicer nekoliko zahtevnejša, saj se ravninska pot izmenjuje z nekoliko zahtevnejšimi vzponi, vendar zato toliko bolj prijetnimi spusti. Več informacij in potek poti je na voljo TUKAJ.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.