Tabor nad Cerovim

Tabor nad Cerovim je eden redkih protiturških taborov na Slovenskem, ki se je ohranil do današnjih dni. Zgrajen je bil konec 15. stoletja, na razgledni vzpetini, v neposredni bližini Županove jame. Po svoji velikosti spada med manjše tabore. Cerkvica, posvečena sv. Nikolaju, je nastala okoli 13. stoletja, najverjetneje na ostankih rimske utrdbe. Konec 15. stoletja so kmetje za zaščito pred turškimi vpadi okoli nje zgradili obzidje. Poleg varovanja življenj je tabor služil tudi za shrambo živeža ter drugih dragocenosti kmetov.

Dostop v notranjost taborskega obzidja je bil mogoč samo preko lesenega mostovža. Obzidje sestavljajo trije obrambni stolpi, ki so omogočali boljši pregled nad okolico. Številne strelne line, razporejene v dveh nivojih, so imele predvsem obrambno funkcijo in so bile namenjene uporabi lokov, samostrelov in smodniškega orožja.

V pisnih virih je bila cerkev Sv. Nikolaja prvič omenjena leta 1526, vendar njena romanska zasnova daje slutiti, da je bila zgrajena že v 13. stoletju. Današnjo obliko je dobila leta 1702. Notranjost cerkvice sv. Nikolaja krasijo freske iz začetka 16. stoletja. Posebna zanimivost je slavoločna stena bogata s freskami, delo skupine Tomaža iz Senja.

Po adaptaciji, leta 1999 je Tabor nad Cerovim postal eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov v Sloveniji.

492 m visoka vzpetina nad Grosupeljsko kotlino je bila v času turških vpadov, gola oz. neporaščena. Zaradi dobrega pregleda nad okolico so bile takšne vzpetine idealne za gradnjo protiturških taborov. Danes je Tabor nad Cerovim komaj še viden (le zvonik).

Lokacija

Galerija

Q
Q
Q
Q
Q
Q

Obišči tudi:

Turenček