Županova jama

Županova jama vabi v razkošje podzemeljskega sveta, ki ga je skozi tisočletja ustvarjala kraška voda. Leta 1926 jo je odkril Josip Perme, župan tedanje občine Šentjurij pri Grosupljem, od tod tudi njeno ime. S sinom in njegovim vrstnikom je skozi Brezno pri Opolzkem kamnu odkril današnjo Veliko dvorano.

“V trenutku, ko sem nameraval dati ukaz, da se podamo na prosto, ugledam še eno votlino, v kateri sem opazil kapnike. Splezam po skali, spremljevalca za menoj, in pridem v krasno dvorano. Tu se blešči na tisoče kapnikov. Polagoma gremo v breg, tako da pridemo do velikega kapnika, sedaj imenovanega Spomenik neznanemu junaku. Bili smo vsi presenečeni, stali smo nepremično in gledali podzemsko krasoto. Moja spremljevalca sta začela vpiti in vriskati.”

Županova jama leži pri vasi Velike Lipljene, 7 kilometrov južno od Grosuplja, v smeri proti Turjaku. Obiskovalci si lahko ogledate 7 podzemnih dvoran, bogato okrašenih s čudovitimi kapniki. V dolžino meri 700 metrov, urejena je razsvetljava in 600 metrov jamskih poti. Ogled jame je možen le v spremstvu vodnika, priporočamo kakovostno pohodniško obutev in topla oblačila.

Vhod je danes urejen skozi dvorano Ledenico, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij.  Opisoval jo je tudi J. V. Valvasor v svoji »Slavi vojvodine Kranjske« leta 1689. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih. V poletnem času Ledenica ponuja izvrstno osvežitev, saj temperatura v spodnjem delu jame doseže le do 6 °C.

Posebna zanimivost jame so ledeni kapniki, ki nastajajo ob koncu zime v dvorani Ledenici. Jama daje življenjski prostor različnim vrstam živali in rastlin, ki so se prilagodile na temno in vlažno okolje. Tu živijo jamske kobilice, polži jamničarji, jamski hrošči in več vrst netopirjev,

Ali ste vedeli, da sta bila Kekec in Winnetou v isti jami? Nekaj filmskih scen so namreč v obeh filmih posneli prav v Županovi jami.

Lokacija

Zunanja povezava:
zupanovajama.si

Galerija

Q
Q
Q
Q
Q
Q

Obišči tudi:

Bajer Zacurek