Dan Žabje hiše

Dan Žabje hiše

Festival Grosuplje v jeseni 2023 – Dan Žabje hiše, Mala Račna. Obiskovalci so na ta dan v živo spoznavali dvoživke in si vodeno ogledali Žabjo hišo.

V Krajinskem parku Radensko polje se tik ob izviru Šice nahaja prvi Center varstva narave v Sloveniji – Žabja hiša. Leta 2019 se je v Krajinskem parku Radensko polje začel odvijati projekt LIFE AMPHICON, katerega cilj je ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov. Za ohranjanje narave in s tem tudi dvoživk pa je nujno ozaveščanje ljudi. Tako se v Žabji hiši skozi celo leto odvijajo številne aktivnosti, usmerjene k izobraževanju o pomenu narave in njenega varovanja.

V ta namen smo v nedeljo, 17. septembra 2023, v sklopu prireditve Grosuplja v jeseni v Žabji hiši priredili Dan Žabje hiše. Obiskovalci so na ta dan v živo spoznavali dvoživke in si vodeno ogledali Žabjo hišo. Dan pa je bil namenjen tudi povezovanju – gostili smo projekt LIFE BOBER (Zavod Lutra) s predstavitvijo vidre in bobra ter Slovensko herpetološko društvo, ki nam je predstavilo plazilce Slovenije.

Obiskovalci so si lahko ogledali predstavo »Travniške pripovedi« Renate Brglez in prisluhnili pripovedi društva Terra Anima »Kako ozeleni srce«, ter predstavi kamišibaj v izvedbi VVZ Kekec Grosuplje. Otroci so zapeli in se zavrteli ob pesmih na temo žabic, tisti malo večji pa so prisluhnili predavanju o invazivnih tujerodnih vrstah, ki ga je pripravila Tropska hiša. Na trenutke nismo vedeli, ali se med nami sprehajajo otroci ali živali, saj je imela večina obraz poslikan z živalskim motivom (Rubi Rudi).

Ob vsem tem pa ni manjkalo domačih dobrot lokalnih proizvajalcev.

Dneva Žabje hiše se je udeležilo preko 500 obiskovalcev, ki so Žabjo hišo zapustili okrepljeni z zavedanjem o pomenu varovanja. Narava ob izviru Šice pa je tudi priložnost, da se sami (spet) zbližamo z naravo.

Več o festivalu Grosuplje v jeseni preberite tu: Grosuplje v jeseni

Krajinski park Radensko polje in Turizem Grosuplje

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.