Obročkanje ptic v Vodomčevem gaju

Obročkanje ptic v Vodomčevem gaju

Obročkanje ptic - spoznajte divje ptice povsem od blizu in vstopite v svet preučevanja ornitologov ter obročkovalcev ptic!

Še zadnjič letos bo v Vodomčevem gaju potekalo redno obročkanje ptic.

Še zadnjič letos bo v nedeljo, 29.10.2023, potekalo redno obročkanje ptic. Obročkanje bo potekalo med 8. in 10. uro. Po doživetju, je v ceno vključen tudi voden ogled Vodomčevega gaja, ki se prične ob 10. uri, in traja do 11ih.

Zaželene so vaše predhodne najave na e-mail: info@vodomcevgaj.si ali po telefonu: 051-203-253. Več informacij najdete na naši spletni strani: www.vodomcevgaj.si.

Obročkanje je najstarejša znanstvena metoda označevanja, ki zagotavlja zanesljivo in neškodljivo prepoznavanje posameznih ptic. Z obročkanjem je mogoče pridobiti informacije o gibanju, širjenju, selitvi, dolgoživosti, vedenju, stopnji preživetja, populacijskem stanju ptic in reproduktivni uspešnosti.

Ptica na obročku nosi informacijo
Ornitologi ujeti ptici okoli noge namestijo lahek kovinski obroček primerne velikosti, določijo vrsto, spol in starost ptice, jo stehtajo in izmerijo dolžino peruti. Nato ptico izpustijo. Vsak obroček ima svojo oznako, ki jo ornitologi ob ponovnem ujetju ptice prepoznajo iz podatkovne zbirke. Tako pridobljene informacije zagotavljajo boljši vpogled v biologijo in ekologijo ptic, kar pripomore k uspešnim ukrepom za ohranjanje ptičjih populacij.

V Vodomčevem gaju dejavnost vodi licencirani obročkovalec in strokovni sodelavec za Prirodoslovni muzej Slovenije Jože Bricelj.

*Za skupine izvedemo obročkanje tudi izven rednega urnika.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.