Ples Kathak

Ples Kathak

Vabljeni na pripovedovanje indijskih zgodb skozi ples s gostujočo plesno skupino iz Indije v Kulturni dom Grosuplje.

25. 01. 2024

 od 19:00h

 do 20:00h

Kulturna prireditev

Kathak je ena od osmih glavnih klasičnih indijskih plesnih oblik. Izvira iz severne Indije in je znan po zapletenem delu z nogami, gracioznih gibih in pripovedovanju zgodb skozi ples. Plesalci kathaka pogosto nosijo tradicionalne kostume in nastopajo ob klasični glasbi ter z izrazito mimiko obraza in gibi telesa prenašajo pripovedi iz indijske mitologije, zgodovine in literature. Plesni slog ima bogato kulturno dediščino in se še naprej razvija, hkrati pa ohranja svoje tradicionalne elemente.

Vodja skupine Dr. Kavita Thakur se je učila indijski klasični kathak pri legendarnih gurujih, kot sta guru Munna Lal Shukla Ji in Padmavibhushan Pt. Birju Maharaj Ji. Doktorirala je iz kathaka. Je vrhunska umetnica, izvajalka, znanstvenica, umetniška pedagoginja, učiteljica in promotorka umetnosti in je znana kot cenjena plesalka kathak po vsej Indiji, s svojimi predstavami in delavnicami pa je gostovala po vsem svetu in v svoj življenjepis dodala skoraj ves klasični repertoar.

Poleg tega je Kavita ustanovila tudi organizacijo Kalashree v vzhodnem Delhiju in NCR, kjer poučuje kathak in vse njegove odtenke ter discipline do petja, igranja na tablo, oblikovanja kostumov, odrskega dekorja, trikov ličenja in teoretičnega znanja. Za izpopolnjevanje spretnosti svojih učencev organizira tudi delavnice uglednih umetnikov. Poučuje že 12 let, številni njeni učenci pa so prejeli štipendije Centra za kulturne vire in usposabljanje (CCRT) in Ministrstva za kulturo.

Kot koreografinja je pripravila vrsto baletov in predstav za več šol in organizacij, med drugim za Shri Ram Bhharatiya Kala Kendra. Združila je moči z mladimi in koreografirala predstave za Delhi Young Choreographers Festival, ki ga je decembra 2013 organizirala vlada v Delhiju. Zaradi svojih umetniških sposobnosti je ena najboljših klasičnih plesalk. Sodelovala je v žirijah mladinskih festivalov, ki so jih organizirale različne univerze. Eden od njenih nepozabnih trenutkov je bil, ko je za študente NDMC koreografirala pesem na podlagi indijskega klasičnega plesa, ki so jo pozneje izvedli na dan republike leta 2011. Poleg plesa se navdušuje tudi nad jogo in je med letoma 2002 in 2009 poučevala jogo v Kathak Kendri.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.