V tem tednu, med 11. in 17. novembrom, v Sloveniji prvič obeležujemo Teden slovenske hrane. Ta teden služi spodbujanju ponovnega odkrivanja bogate tradicije domačih jedi in lokalno pridelane hrane.
Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane. Pomembno je, da se zavedamo prednosti izbiranja in uživanja slovenskih živil. Teden slovenske hrane spodbuja tudi k bolj trajnostnim in zdravim prehranjevalnim navadam. Slovenija se po kakovosti hrane uvršča v sam vrh. V Grosuplju lahko lokalno, sezonsko hrano kupujete neposredno od ponudnikov vsako soboto dopoldne na Mestni tržnici Grosuplje. Med tednom pa je tam na voljo tudi mlekomat, jajcomat in krompiromat, ki ponujajo sveže lokalne izdelke. Kar nekaj kmetij v Grosuplju in okolici ima na voljo tudi nakup živil. Na kmetijah boste našli mleko in mlečne izdelke, zelenjavo, sadje in meso. Za vse, ki bi želeli izvedeti več vabimo, da si ogledate Zemljevid ponudnikov lokalne hrane – POVEZAVA.
Bogata ponudba sezonskih živil kar kliče po receptih, ki so tradicionalno slovenski. Podporo tednu slovenske hrane lahko izkažemo s premišljenim nakupom lokalnih živil, bodisi neposredno pri pridelovalcih ali v kateri izmed trgovin. Za vse, ki iščete pristne slovenske recepte svetujemo, da si ogledate e-knjižico Recepti z okusi Slovenije, ki je na voljo TUKAJ.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je ena izmed pomembnih aktivnosti, ki ga bodo 15. novembra obeležili v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnih potrebami po vsej Sloveniji. Ali ste vedeli, da Tradicionalni slovenski zajtrk sestavlja pet živil? Kruh, maslo, mleko, jabolko in med.
Ali si ga boste privoščili tudi vi?
Grosuplje z okolico ponuja kar nekaj čebelarjev, ki se lahko pohvalijo z izvrstnim izdelki. Ravno tako pa lahko pri lokalnem čebelarstvu Koželj obiščete tudi Muzej čebelarske kulturne dediščine.
Muzej se nahaja v naselju Šmarje – Sap in v svoji zbirki združuje številno čebelarsko literaturo od leta 1700 do danes. Predstavljeni so veljaki slovenskega čebelarstva, trgovci s čebelami in panjske končnice. Bogata zbirka obsega vse tipe panjev, različne vrste točil, čebelarsko orodje in pripomočke, ki so jih naši predniki uporabljali v preteklosti.
S čebelarstvom se ukvarjajo že 30 let. Čebelnjake imajo na stalnih lokacijah na več stojiščih na območju Dolenjske in suhe krajine – tu pridelujejo večinoma mešani, cvetlični in gozdni med, ob ugodni letini pa tudi kostanjev. Poleg medu pridelujejo še cvetni prah, propolis matični mleček in čebelji vosek. Več o muzeju si preberite TUKAJ.