Mednarodni dan turističnih vodnikov

Mednarodni dan turističnih vodnikov

Vsako leto 21. februarja turistične organizacije širom po svetu obeležujemo Mednarodni dan turističnih vodnikov.

Namen tega dneva je predstaviti delo in pomen turističnega vodnika, ki je tudi predstavnik domačega kraja in med prvimi, ki ga turist sreča v času obiska. V Sloveniji dejavnosti ob praznovanju koordinira Društvo regionalnih vodnikov Slovenije.

Geslo letošnjega leta je bilo v sozvočju s še vedno trajajočo regeneracijo pokoronskega časa: rethinking tourism, regenerating the profession. Ta čas želimo posvetiti razmišljanju, v katero smer želimo razvijati turistično dejavnost in kako temu prilagoditi turistično vodenje.

V času praznovanja se vsako leto organizirajo številni brezplačni vodeni ogledi. V Grosupljem smo skupaj s turističnimi vodniki pripravili več krajših vodenih ogledov po destinaciji. Vodenja so se pričela že 8. 2., ko so si udeleženci pohoda Po Prešernovi poti lahko ogledali Prešernovo spominsko sobo z vodnico Olgo Gruden. 17.2. je sledil ogled mesta Grosuplje, ko nam je zgodbe nekdanjih znamenitih krajanov razkrivala Marija Kavšek. 18. 9. je sledil ogled Šmarja-Sap, kjer nam je tančice večtisočletne zgodovine teh krajev odkrival David Tomažin. Za obrambne zidove Tabora nad Cerovim je obiskovalce 19. 2. popeljal vodnik Janez Kozlevčar, voden ogled po razstavi v Žabji hiši pa je z vodnico Marijo Kavšek potekal 20. 2. Zadnje vodenje v sklopu promocijskih ogledov je bilo namenjeno spoznavanju rojstne prafare Primoža Trubarja – Škocjanu, po katerem je obiskovalce popeljala Mojca Koritnik.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.