Vodeni ogledi in obročkanje ptic v Vodomčevem gaju

Vodeni ogledi in obročkanje ptic v Vodomčevem gaju

Urejeno območje dela kraškega Grosupeljskega polja vabi k ogledu. Sprehodite se med in nad mokrotnimi območji, prisluhnite živahnemu ptičjemu festivalu, spoznajte pomembno vlogo žuželk in opraševalcev, potipajte kar 30 različnih drevesnih vrst … In še bi lahko naštevali.

OBROČKANJE PTIC

V mesecu maju in juniju organizirajo obročkanje ptic, ki se ga lahko ob plačilu tudi udeležite. Vsekakor bo to neprecenljivo doživetje tako za otroke kot odrasle. Obročkanje bo predvidoma potekalo dve soboti v mesecu maju in juniju. V primeru slabega vremena se aktivnost prestavi. Program obročkanja traja 2h.

ODRASLI                                      15,00 €

OTROCI 6 do 15 let                       10,00 €

Kaj je obročkanje ptic? Obročkanje je najstarejša znanstvena metoda označevanja, ki zagotavlja zanesljivo in neškodljivo prepoznavanje posameznih ptic. Z obročkanjem je mogoče pridobiti informacije o gibanju, širjenju, selitvi, dolgoživosti, vedenju, stopnji preživetja, populacijskem stanju ptic in reproduktivni uspešnosti.

Ptica na obročku nosi informacijo
Ornitologi ujeti ptici okoli noge namestijo lahek kovinski obroček primerne velikosti, določijo vrsto, spol in starost ptice, jo stehtajo in izmerijo dolžino peruti. Nato ptico izpustijo. Vsak obroček ima svojo oznako, ki jo ornitologi ob ponovnem ujetju ptice prepoznajo iz podatkovne zbirke. Tako pridobljene informacije zagotavljajo boljši vpogled v biologijo in ekologijo ptic, kar pripomore k uspešnim ukrepom za ohranjanje ptičjih populacij.

V dosedanjem monitoringu in obročkanju ptic so v Vodomčevem gaju opazili številne domače (taščica, plavček, dlesk, siva pastirica, vodomec, mali slavec …) in “tuje” ptice (redkega belovratnega muharja, mušjo listnico, bičjo trstnico …).

Od vasi Cerovo do Vodomčevega gaja vas loči 10 minut hoje.

VODENI OGLEDI

POSAMIČNO

ODRASLI                                                                               10,00 €

OTROCI 6 do 15 let                                                               6,00 €

OGLED IZVEN URNIKA (1-5 oseb)                                        50,00 €

Več informacij si lahko preberete tu: https://visitgrosuplje.si/znamenitost-vodomcev-gaj/ ali na https://vodomcevgaj.si/.

Želimo vam čudovit, s soncem obsijan vikend.

Ekipa Turizma Grosuplje

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.