Slovenska olimpijska bakla na obisku

Slovenska olimpijska bakla na obisku

»Nihče ti v življenju ne more dati zagotovila, da boš postal najboljši, vedno pa se lahko zaneseš na svojo jekleno voljo. Ta je edino zagotovilo, da se dan za dnem trudiš postati boljši in dosežeš svoj cilj. Zato prebudi v sebi jekleno voljo!«

Petra Majdič, bronasta olimpijka, je s temi besedami pospremila slovensko olimpijsko baklo na pot. Bakla simbolizira povezovanje, jekleno voljo in optimizem – “Imamo olimpijske sanje, imamo Tokio”. S ciljem povezati občane in občanke vseh 212 občin, potuje po Sloveniji in piše nepozabne zgodbe. V ponedeljek, 24. maja 2021, se je slovenska olimpijska bakla ustavila tudi v Grosupljem.

Kljub kislemu in deževnemu vremenu, je bilo razpoloženje pozitivno in nasmejani obrazi so komaj čakali, da v svoje goste sprejmejo slovensko baklo.  Častna predaja se je zgodila natančno ob 12. uri, na mostičku prijateljstva, ki povezuje sosednji občini Škofljica in Grosuplje. Škofljiški župan Ivan Jordan je baklo predal našemu županu dr. Petru Verliču, mladi in nadobudni športniki in športnice pa so jo potem ponesli po naši občini.

Predaja slovenske bakle na Mostu prijateljstva. Foto: Uroš Perme

Župan: malo si lastimo izraz olimpijska občina

Sodelovalo je kar 8 športnih društev ter učenci in učenke osnovnih šol, ki so baklo pripeljali do Adamičeve ploščadi, kjer jo je ob 13:30 uri slovesno nagovoril naš župan, dr. Peter Verlič. Dejal je, da si predvsem po zaslugi olimpionika in občana Grosuplja, Mira Cerarja, ki je navdih vsem našim mladim športnikom in športnicam in ki je tudi velik zagovornik “fair playa” (op. poštene igre) v športu, malo lastimo izraz olimpijska občina. Pridružili so se mu tudi direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, Miro Cerar, vodja slovenske odprave v Tokio, ter olimpioniki Franc Škerlj, Maja Pohar Perme (badmintonistka), David Miklavčič (rokometaš) in Maruša Mišmaš Zrimšek (atletinja), ki dobro vejo, kaj je to jeklena volja.

Maja Pahor Perme je prva prevzela slovensko baklo in jo popeljala častni krog po centru Grosuplja. Foto: Aleš Fevžar

Atletinja Maruša Mišmaš Zrimšek v družbi slovenske bakle in župana dr. Petra Verliča. Foto: Špela Blatnik

Naslednjih nekaj kilometrov je bakla odtekla in svojo pot v naši občini sklenila v družbi samih olimpionikov, sprva v rokah Maje Pohar Perme, ta jo je predala Davidu Miklavčiču, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je nato z baklo odtekla in olimpijski duh ponesla naprej tudi v druge, še preostale občine Slovenije in seveda v Tokio. Še pred tem, pa je Maruša baklo popeljala tudi v dolenjsko kraško lepotico, Županovo jamo in ji razkazala to čudovito kraško podzemlje.

Slovenska bakla v podzemlju, Županovi jami. Foto: Peter Zakrajšek

Kot je že Miro Cerar povedal, “olimpijada ni samo stvar rezultatov, je stvar udeležbe. Že tisti, ki se je udeleži, je velik zmagovalec”. In v občini Grosuplje imamo številne zmagovalce, za katere bomo to poletje stiskali pesti.

Srečno!

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.