Županova jama

Županova jama

O jami

Županova jama vabi v razkošje podzemeljskega sveta, ki ga je skozi tisočletja ustvarjala kraška voda. Leta 1926 jo je odkril Josip Perme, župan tedanje občine Šentjurij pri Grosupljem, od tod tudi njeno ime. S sinom in njegovim vrstnikom je skozi Brezno pri Opolzkem kamnu odkril današnjo Veliko dvorano.

“V trenutku, ko sem nameraval dati ukaz, da se podamo na prosto, ugledam še eno votlino, v kateri sem opazil kapnike. Splezam po skali, spremljevalca za menoj, in pridem v krasno dvorano. Tu se blešči na tisoče kapnikov. Polagoma gremo v breg, tako da pridemo do velikega kapnika, sedaj imenovanega Spomenik neznanemu junaku. Bili smo vsi presenečeni, stali smo nepremično in gledali podzemsko krasoto. Moja spremljevalca sta začela vpiti in vriskati.”

Lokacija

Županova jama leži pri vasi Velike Lipljene, 7 kilometrov južno od Grosuplja, v smeri proti Turjaku. Obiskovalci si lahko ogledate 7 podzemnih dvoran, bogato okrašenih s čudovitimi kapniki. V dolžino meri 700 metrov, urejena je razsvetljava in 600 metrov jamskih poti. Ogled jame je možen le v spremstvu vodnika, priporočamo kakovostno pohodniško obutev in topla oblačila.

Vhod je danes urejen skozi dvorano Ledenico, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij.  Opisoval jo je tudi J. V. Valvasor v svoji »Slavi vojvodine Kranjske« leta 1689. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih. V poletnem času Ledenica ponuja izvrstno osvežitev, saj temperatura v spodnjem delu jame doseže le do 6 °C.

Ledeni kapniki

Posebna zanimivost jame so ledeni kapniki, ki nastajajo ob koncu zime v dvorani Ledenici. Jama daje življenjski prostor različnim vrstam živali in rastlin, ki so se prilagodile na temno in vlažno okolje. Tu živijo jamske kobilice, polži jamničarji, jamski hrošči in več vrst netopirjev.

Obiščite Županovo jamo in odkrijte kraški svet pod zemljo! Več informacij in možnost rezervacije spodaj.

Lokacija

Zupanova jama

Galerija

idea-scaled
Ali ste vedeli, da sta bila Kekec in Winnetou v isti jami? Nekaj filmskih scen so namreč v obeh filmih posneli prav v Županovi jami.
idea-scaled
Zaradi svoje lege je Županova jama idealna za spontane izlete. Obisk je mogoč v vseh letnih časih, saj je v jami stalna temperatura 10°C.
zupanova_jama-logo_white
Spletna stran Županova jama

Rezervirajte obisk

12 € (odrasli), 8 € (otroci in mladina do 15 let)

min. 2

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.