Grosupeljski grb – izvor in pomen

Grosupeljski grb – izvor in pomen

Ali ste se kdaj vprašali kako je Grosuplje dobilo svoj grb? Kakšen je njegov pomen oziroma kakšen je izvor ideje o konjski glavi?

Grb občine Grosuplje predstavlja osrednji motiv posodobljene podobe poznohalštatske živalske svinčene svastike štirih konjskih glav, najdene na Magdalenski gori. Svastika, ki je navdih za današnji grb, je bila najdena v grobiščnih gomilah v izkopavanjih na začetku 20. stoletja. Po izvoru je skitski konjski naglavni okras izdelek stepskega ljudstva, ki je imelo veliko konj, in je kovaško obrt razvilo v umetnost. Svinčena svastika z Magdalenske gore je ena izmed številnih artefaktov mlajše železne dobe, ki pričajo o zgodovini in dediščini Grosuplja ter širše regije. Nekaj izmed njih si jih lahko ogledamo v Narodnem muzeju Slovenije.

Originalna svinčena svastika se trenutno nahaja v muzeju Peabody v državi Massachusetts v Združenih državah Amerike. Ta muzej je del Univerze Harvard in je znan po svoji bogati zbirki arheoloških predmetov, ki jih hranijo in razstavljajo že več kot stoletje. Omenjeni muzej je v 30-ih letih 20. stoletja omenjeno svastiko kupil od vojvodinje Mecklenburg, katere družina je takrat imela v lasti ozemlje, na katerem so se na Magdalenski gori odvijala izkopavanja. Za tiste, ki bi si želeli izvedeti več o tem, je Peabody muzej izdal publikacijo o najdenih artefaktih – sledite POVEZAVI.

Replika svinčene svastike

Motiv konja naj bi predstavljal tranzitno lego kraja od zgodovine pa vse do danes. Svastika je pomemben del kulturne dediščine in je bil ključen vir navdiha za oblikovanje grba Občine Grosuplje, ki združuje preteklost in sedanjost, ter izraža pomen trajnosti skozi čas. Konjske glave simbolizirajo osnovni značaj nastanka in razvoja Grosuplja, hkrati pa subtilno spominjajo na črko G, ki je s svojo obliko simbol gibanja in razvoja. V grbu se uporabljata dve barvi: zelena, ki predstavlja simbol dolenjske pokrajine, ter rdeča, ki je simbol aktivnosti in razvoja. Celoten motiv je upodobljen na beli podlagi v obliki ščita, ki je obrobljen z črno barvo.

Grb Občine Grosuplje

Grb Občine Grosuplje je pomemben simbol, ki ga lahko najdemo na številnih mestih v občini.  Prisoten je na javnih objektih kot so občinska stavba, šole, kulturni domovi in športni objekti. Poleg tega ga lahko opazimo tudi na različnih mestnih obeležjih, kot so ulične table, zastave ter spominski in obeleževalni kamni, ki so razpršeni po občini. Grb Občine Grosuplje je tako prisoten v vsakdanjem življenju prebivalcev, pa tudi v javnem prostoru, kjer simbolizira identiteto in pripadnost lokalni skupnosti.

Poleg uporabe v lokalnem okolju se grb Občine Grosuplje pojavlja tudi na širšem geografskem območju v povezavi z uradnimi in diplomatskimi zadevami, saj ga lahko zasledimo tudi na mednarodnih konferencah, srečanjih in dogodkih, kjer Občina Grosuplje predstavlja svoje interese ali sodeluje v mednarodnih projektih.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.