Utrinki s pohoda po Radenskem polju

Utrinki s pohoda po Radenskem polju

Oktober je mesec, ko organiziramo zabavno in poučno druženje na majhen kraškem biseru, Radenskem polju. Letos je dogodek svoj krst doživel tudi v Žabji hiši, od koder je radovedna druščina krenila na voden strokovni pohod po Radenskem polju.

Bila je sobota, 2. 10. 2021 in meglice so se zaspano podile po dolinah in poljih. Spokojna tišina, mir. Če si dobro prisluhnil, si lahko slišal prve jutranje živali, ki so že krenile v nov dan. Pa se prepustimo dobro organiziranem dogajanju tudi mi. Takole je bilo.

Žabja hiša – izhodišče tradicionalnega jesenskega pohoda po Radenskem polju.

Izhodišče oz. start tradicionalnega jesenskega pohoda je bil tokrat prvič pred Žabjo hišo, centrom za ohranjanje narave, ki smo jo slovesno odprli letos poleti. Po izrečeni dobrodošlici s strani organizatorja (Turizem Grosuplje, Krajinski park Radensko polje) nas je pot najprej vodila proti Veliki Račni. Prvi postanek je bil pri prenovljeni info tabli o Krajinskem parku Radensko polje, kjer so udeleženci slišali poglobljeno predstavitev Radenskega polja. Nadaljevali smo proti značilnem humu, t.j. osamelec sredi kraškega polja, Kopanju, na katerega smo se tudi povzpeli. Kratek vzpon nas je dodobra ogrel in že smo bili pripravljeni na nova znanja – ga. Olga, sicer tudi turistična vodička je predstavila zanimivo zgodovino šolstva na Kopanju (nekaj otroških let je tu preživel tudi Prešeren), sledil je ogled kašče in makete Radenskega polja, nato pa so nas noge ponesle do Marijinega studenčka.

Pogled na hum Kopanj.

Na uravnanem delu Radenskega polja je “štafetno palico vodenja” ponovno prevzela vodja Krajinskega parka Radenskega polja, ga. Tina Mikuš. Popeljala nas je mimo značilnih in edinstvenih življenjskih okolij, kot so suhi in mokri travniki ter jih seveda z entuziazmom tudi predstavila.

Pohod smo nato nadaljevali proti zahodnemu delu Radenskega polja, kjer smo si ogledali jamo Pekel (tu ponika kraška ponikalnica Zelenka) ter vse do sistema Zatočnih jam, kjer ponika Šica (izvir pri Žabji hiši). Tu smo pokukali v Lazarjevo jamo, nato pa pot nadaljevali nazaj proti Žabji hiši.

Pot je bila krožna, speljala po različnih terenih in dolga približno 7 km. Poleg vseh zanimivosti na poti smo se sproti spoznavali tudi z invazivnimi rastlinami, ki jih žal najdemo tudi na Radenskem polju.

Prijetno utrujeni in lačni smo se vrnili do izhodišča, kjer nas je čakala pogostitev – odlična obara (Lunca) in domač jabolčni zavitek (delo pridnih rok Društva Sončnica) sta nas napolnila z novo energijo in že smo bili pripravljeni na drugi del dogodka – interaktivne delavnice in ogled Žabje hiše.

Nahranili smo prazne želodčke ….

Biologinja ga. Tina Stepišnik je na zanimiv in interaktiven način predstavila dvoživke ter projekt LIFE AMPHICON v okviru katerega bodo (med drugim) v prihodnjih letih zgradili podhode za dvoživke. Otroci so lahko dvoživke tudi narisali in si s tem prislužili praktično nagrado. Super, kajne?

… in šli novim znanjem naproti.

Obiskovalci so lahko obiskali tudi kotiček o invazivnih tujerodnih rastlinah, kjer je bila na ogled razstava, nastala v okviru projekta LIFE Artemis in izdelki, ki so jih iz invazivnih rastlin pridelali v PAPLAB, VOKA SNAGA.

Piko na i je celotnemu dogodku dodal voden ogled Žabje hiše, kjer so obiskovalci dobili vpogled tudi v vsebine ohranjanja narave.

Hvaležni smo za izjemen odziv in se vidimo spomladi.

Ekipa Turizma Grosuplje in Krajinskega parka Radensko polje

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.