Bajer Zacurek

Bajer Zacurek

Območje bajerja Zacurek in studenca Medvedov izvir se nahaja severno od naselja Šmarje – Sap, ob robu gozda. Lokacija je primerna za druženje, manjše športne aktivnosti, hkrati pa je tudi dobra izhodiščna točka za krajše pohode po gozdu in daljše pohode proti Plešam in v smeri ljubljanske občine.

Občanke in občani Grosupljega smo dobili še eno točko v naravi, kamor je prijetno zahajati, posebej v vročih poletnih dneh, ko se je še toliko lepše odpraviti v bližino bajerja, v senco pod krošnjami dreves. V vročih poletnih dneh se lahko okrepčate tudi s sladoledom, ki ga otroci preverjeno obožujejo.

Šmarje je svoj vodovod dobilo prav v koncu 19. stoletja. To je za Šmarčane predstavljalo veliko olajšanje, saj jim ni bilo treba več po vodo hoditi v Zacurek. Tja so sicer še vedno kdaj šli po vodo, saj je tam namreč še vedno obstajal nek studenček, z vodo iz katerega naj bi se pozdravil šmarski dekan Anton Medved (po njem studenec tudi dobi ime Medvedov studenec). Medved je bil šmarski župnik med leti 1894 in 1896 (v letu 1895 je Jakob Aljaž kupil vrh Triglava za en goldinar – kako srečni so morali biti takrat Šmarčani!?).

Zacurek je tako sčasoma postajal vse bolj priljubljena lokalna izletniška točka. Mladi so se tu zabavali in družili, včasih tudi kopali v bajerju, spili požirek iz studenca, nasploh vsi pa so do njega hodili na sprehode. Danes je Zacurek povsem obnovljen: bajer je obdan z lesom, nad njem je narejena ploščad, ob njem pa sedišča, ki so posebej primerna za pogovore vseh vrst. Prav tako je to tudi kraj za otroke: od gugalnic, kipa medveda, pa vse do izjemno razigranega dogajanja ob vikendih.

Lokacija

lokacija_bajer zacurek

Galerija

idea-scaled
Medvedov izvir naj bi ime dobil po župniku, ki se je pisal Medved.

Piškotki & zasebnost

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na našI spletni strani.